Skip to main content

Bouwen aan de complete stad

Datum van publicatie: 2025-04-01

De woningmarkt in Amsterdam staat onder druk. Om hierop in te spelen, streeft de gemeente ernaar om jaarlijks duizenden woningen te bouwen. Inmiddels wordt het grootste deel van de nieuwe woningen gebouwd in zogenoemde transformatiegebieden en -projecten. Daarom zijn wij in dit onderzoek nagegaan welke lessen kunnen worden getrokken uit de transformatie van gebieden met een uitgangssituatie van bedrijven of kantoren naar complete wijken met woon- en werkfuncties, inclusief bijbehorende voorzieningen en openbare ruimte.

In de praktijk van gebiedstransformaties is zichtbaar dat de gemeentelijke ambities voor de groei van de stad niet in evenwicht zijn met de (financiële) mogelijkheden. Woningbouwdoelen voor aantallen woningen en het aandeel betaalbare woningen blijken, met moeite, nog wel haalbaar. Maar de gebouwde woningen worden steeds kleiner. Dat levert een risico op voor de werkelijke betaalbaarheid van deze woningen. Kleine woningen worden namelijk soms gecompenseerd met gedeelde ruimtes en voorzieningen die leiden tot bijkomende kosten voor bewoners. Ook kan het leiden tot een eenzijdige bewonerssamenstelling van deze nieuwe wijken. Het is verder niet vanzelfsprekend dat andere ambities, die ook van belang zijn voor een complete wijk, kunnen worden gerealiseerd.

Centrale onderzoeksvraag

Welke ervaringen zijn opgedaan bij het realiseren van betaalbare woningen in gebiedsontwikkelingen en welke lessen bevatten deze ervaringen voor de toekomstige woningbouwproductie in Amsterdam?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad
Provincie(s)
Noord-Holland
Ingestuurd door
Léonie Klaver
Onderzoek door
Rekenkamer zelf