Skip to main content

Stichting Welzijn Mensenwerk gemeente Westerveld

Datum van publicatie: 2025-04-18

De rekenkamer van de gemeente Westerveld heeft een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkelingen bij de Stichting Welzijn MensenWerk tijdens en na de coronaperiode van 2020-2022. De Stichting kreeg in de coronaperiode extra middelen vanuit de gemeente om problemen in de samenleving op te pakken. Dit waren problemen die te maken hadden met lockdowns, isolatie en eenzaamheid. De Rekenkamer heeft in kaart gebracht op welke wijze de situatie in de gemeente Westerveld en de uitvoering van het welzijnswerk is veranderd. Het onderzoek is gestart met een documenten analyse gevolgd door gesprekken met Stichting Welzijn MensenWerk, partners en vrijwilligers die samenwerking met de Stichting Welzijn MensenWerk, beleidsambtenaren en portefeuillehouder van de gemeente. Het onderzoek is gestart en afgesloten met een sessie met de gemeenteraad.

De extra inzet als gevolg van corona was veelal tijdelijk en is grotendeels afgebouwd. Een voorbeeld daarvan zijn de extra uren voor schoolmaatschappelijk werk. Een ander deel, zoals de platforms Westerveld voor Elkaar en Westerveld Verbonden, is wel een duurzaam onderdeel geworden van de reguliere werkwijze van de Stichting WMW. Zij heeft op meerdere punten de werkwijze als gevolg van corona aangepast. Voorbeelden daarvan zijn de verdere digitalisering van de dienstverlening via de website en beeldbellen, meer outreachende contacten (telefonisch en op straat) en de samenwerking met andere partners om in contact met inwoners te blijven.

Centrale onderzoeksvraag

Welke ontwikkelingen zijn in de gemeente, via inschakeling van Stichting, in gang gezet tijdens en na de Coronaperiode, is daarbij sprake geweest van verschuiving van taken tussen gemeente, Stichting, mogelijk andere instanties en eventueel als gevolg van inzet van vrijwilligers en welke rol hebben de extra beschikbaar gestelde financiële middelen daarbij gespeeld?

Deelvragen
1 Welke concrete organisatorische maatregelen heeft de Stichting tijdens de Coronaperiode (en kort daarna) getroffen om de veranderende problematiek als gevolg van lockdowns etc.het hoofd te bieden?
2 Tot welke taakverschuivingen heeft dat bij de Stichting geleid en welke rol hebben de extra beschikbaar gestelde financiële middelen daarbij gespeeld?
3 Welke andere instanties zijn bij de taakverschuivingen betrokken geweest/ingeschakeld en in hoeverre hebben vrijwilligers daarbij een rol gespeeld?
4 Voor welk doel respectievelijk voor uitvoering van welke taken heeft de Stichting de extra middelen ingezet?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer Westerveld
Provincie(s)
Drenthe
Ingestuurd door
H. Esselink
Onderzoek door
Rekenkamer i.s.m. extern onderzoeksbureau(s)
Onderzoeksbureau
B&A Groep B.V.