Skip to main content

Wmo-hulpmiddelen

Datum van publicatie: 2025-05-07

De gemeente Amsterdam heeft de basis rond de Wmo-hulpmiddelen redelijk op orde, maar voor mensen met complexe hulpvragen zijn verbeteringen écht nodig.

Te weinig proactieve houding en sommige afspraken schieten tekort
De houding van de gemeente is welwillend, maar te reactief om problemen op tijd te herkennen, op te lossen en consequent verbeteringen door te voeren. De gemeente grijpt soms pas in als andere partijen of bewoners aan de bel trekken. De gemeente houdt niet goed bij hoe lang het duurt voordat een hulpmiddel wordt geleverd. Ook zien we dat de afspraken die de gemeente maakt met de leveranciers nog niet goed genoeg zijn om goed te kunnen sturen.

De gemeente heeft geen beleidsplan opgesteld en deelt geen visie
De gemeente heeft geen beleidsplan voor het uitvoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zo’n plan is wel wettelijk verplicht. De gemeente heeft wel regels gemaakt. Bewoners moeten aan die regels voldoen als ze een Wmo-hulpmiddel willen krijgen. Zonder plan krijgen raadsleden weinig ruimte om hun visie vast te leggen. Ook geeft het ontbreken van een plan voor bewoners weinig houvast over wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Ook kan het beleidsplan houvast bieden aan ambtenaren en leveranciers.

Centrale onderzoeksvraag

In hoeverre heeft de gemeente de processen rondom de Wmo-hulpmiddelen doeltreffend georganiseerd?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad
Provincie(s)
Noord-Holland
Ingestuurd door
Léonie Klaver
Onderzoek door
Rekenkamer zelf