Skip to main content

Rekenkameronderzoek arbeidsmigranten – fase 1: verkenning

Datum van publicatie: 2024-01-01

De rekenkamer Neder-Betuwe vroeg Ipsos I&O onderzoek te doen naar de situatie rond arbeidsmigranten in de gemeente. Op veel plekken helpen arbeidsmigranten de lokale economie draaiende te houden (met als meest in het oog springende voorbeelden de agrarische sector en de transport en logistiek) en daarmee ook cruciale voorzieningen. Cijfers gepubliceerd door de ABU en NBBU laten zien dat er in 2022 bijna 1 miljoen arbeidsmigranten in Nederland werkzaam waren.

Deze aantallen zorgen ook voor een uitdaging: er is grote behoefte aan bedden, logies en woonlocaties voor de arbeidsmigranten. Naast een tekort in het aantal bedden bereiken ook regelmatig berichten de media dat woonomstandigheden voor arbeidsmigranten kwalitatief ondermaats zijn. Dit blijkt ook uit het rapport “Geen tweederangsburgers” van de commissie Roemer uit 2020. Het rapport laat zien dat arbeidsmigratie in gemeenten gepaard gaat met misstanden. Er wordt van alles gedaan om die misstanden aan te pakken, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Het rapport bevat hiervoor allerlei aanbevelingen, welke voor veel gemeenten een belangrijke basis zijn voor de aanpak van arbeidsmigratie.

Tijdens de raadsbehandeling van het onderzoeksrapport naar ondermijning (het vorige rapport van de RK Neder-Betuwe) werd duidelijk dat bij raadsleden zorgen leven over de huisvesting van arbeidsmigranten, in het bijzonder op campings en recreatieparken. Inzicht in dit onderwerp lijkt er echter niet te zijn. Dit beeld werd bevestigd tijdens recente gesprekken van de RK met de fracties.

Het onderzoek is opgesplitst in twee fasen. De eerste fase, waarvan u nu de eerste resultaten leest, is gericht op inzicht krijgen in de feitelijke situatie in Neder-Betuwe, zowel op beleidsmatig als op dataniveau. Na afronding van deze fase, wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de uitkomsten. In dit kader vindt tevens een duidingssessie plaats. Dit betreft een informatieve bijeenkomst, waarbij gelegenheid wordt geboden om met elkaar van gedachten te wisselen over de richting van de tweede fase, een vervolgonderzoek.

Centrale onderzoeksvraag

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamercommissie Neder-Betuwe
Provincie(s)
Gelderland
Onderzoek door
Rekenkamer zelf