Skip to main content

Rekenkameronderzoek Evaluatie beleid en uitvoering schuldhulpverlening en armoed

Datum van publicatie: 2024-06-24

De gemeente Bergen op Zoom heeft voor schuldhulpverlening wel en voor armoedebeleid geen beleidskader. Voor schuldhulpverlening is dit niet uitgewerkt in een systematiek van doelen, gewenste effecten en indicatoren. Op de meeste normen bij de onderzoeksvragen scoort de gemeente negatief. Er zijn in totaal 19 aanbevelingen gedaan, waaronder:
1. Ontwikkel eigen gemeentelijke toetsbare en navolgbare doelstellingen met outcome/ effectgerichte en resultaatgerichte indicatoren. Laat ook de rapportages over de uitvoering hierop aansluiten. Maak een dashboard.
2. Maak met de ketenpartners afspraken over hoe zij hun werkzaamheden optimaal kunnen inrichten zodat zij zichtbaar bijdragen aan deze doelstellingen.
3. Evalueer periodiek of de regelingen nog aansluiten op de doelgroep van de regeling en maak dit onderdeel van de beleidscyclus. Begin met een nulmeting: breng de actuele omvang van de doelgroep van armoedebeleid en schuldhulpverlening in kaart.
4. Stel periodiek een inkomenseffectrapportage op rond de armoedeval om meer inzicht te krijgen in de financiële situatie van inwoners.
5. Maak de aanvraag eenduidiger; na het toekennen van de eerste aanvraag krijgen inwoners ook toegang tot de andere regelingen.
6. Onderzoek of aansluiting door de Intergemeentelijke Sociale Dienst bij de brancheorganisatie NVVK gewenst is.
7. Een convenant tussen ISD en bewindvoerders is aan te raden.
8. Formuleer beleid voor recidive.
9. Maak afspraken met gemeenteraad in regie op sturing.

Centrale onderzoeksvraag

Biedt het huidige beleid ten aanzien van zowel de schuldhulpverlening als het armoede-/minimabeleid voldoende kader voor een doelmatige en doeltreffende aanpak van genoemde problemen en heeft de uitvoering van daaruit resulterend beleid tot op heden daadwerkelijk geleid tot de gestelde doelen?
Zijn de schuldhulpverlening- en het armoedebeleid adequaat georganiseerd en worden de taken door de belangrijkste uitvoeringspartners doelmatig en doeltreffend uitgevoerd?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer West-Brabant
Provincie(s)
Noord-Brabant
Ingestuurd door
Frits van Vugt
Onderzoek door
Rekenkamer i.s.m. extern onderzoeksbureau(s)
Onderzoeksbureau
Partners+Pröpper