Skip to main content

Samen op zoek naar zicht – onderzoek GR Jeugdhulp Rijnmond

Datum van publicatie: 2025-06-30

De rekenkamer onderzocht de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). Binnen de GRJR kopen dertien gemeenten gezamenlijk regionale jeugdhulp in. De rekenkamer concludeert dat de GRJR vooruitgang boekte in de manier waarop de regionale jeugdhulp is georganiseerd, maar ook kampt met een aantal belangrijke knelpunten.

De rekenkamer concludeert dat er is gekozen voor resultaatgericht werken, maar dat de resultaten van zorg niet goed in beeld zijn. Het is dus nog maar de vraag of de geboden hulp een kind of gezin echt helpt. Verder is er weinig grip op kosten. Naast deze knelpunten is er de afgelopen periode ook vooruitgang geboekt.

De samenwerking van de gemeenten via de GRJR heeft geleid tot meer professionalisering op het terrein van contractbeheer en gezamenlijke besluitvorming. Ook heeft de GRJR steeds meer de taak gekregen om informatie te verzamelen waarmee gestuurd kan worden op resultaten en kosten. Een verbeterslag is hier nodig door duidelijke afspraken te maken over wie welke gegevens over de jeugdhulp bijhoudt en verzamelt in de regio. Met de informatie die gemeenteraden nu krijgen is het lastig om hun controlerende taak uit te voeren.

Hoewel de conclusies en recente landelijke ontwikkelingen aanpassingen vergen, waarschuwt de rekenkamer voor het doorvoeren van grote veranderingen. Het risico is dan dat er veel tijd, energie en geld verloren gaat aan het inrichten van een nieuwe situatie. Stapsgewijze verbetering heeft daarom de voorkeur.

Centrale onderzoeksvraag

In hoeverre organiseert de GRJR de regionale jeugdhulp op een effectieve en efficiënte manier en worden de gemeenteraden hierover adequaat geïnformeerd?

Rekenkamerrapport

Rekenkamer(commissie)
Rekenkamer Rotterdam
Provincie(s)
Zuid-Holland
Ingestuurd door
Pita Spruijt
Onderzoek door
Rekenkamer zelf